(Jeugd-)opleiding & lid worden?

Lijkt het je leuk samen met de fanfare muziek te maken? Fanfare Concordia heeft een eigen (jeugd-)opleiding!

Navigeer snel naar:
Voor wie bieden wij een (jeugd-)opleiding aan?
Wat kost de (jeugd-)opleiding?
Moet ik dan op de blokfluit beginnen met lessen?
Wat kost het instrument en kan ik er zelf eentje uitkiezen?
Hoe lang en hoe vaak krijg ik les?
Wanneer mag ik met de fanfare meespelen en wanneer krijg ik een uniform?
Wat is het ‘A-diploma’?
Welke soort lessen worden door Concordia verzorgt?
Ik heb (of had) al ervaring met het bespelen van een (ander) instrument. Is er ruimte voor maatwerk voor zij-instromers?
Ik wil graag les op een instrument dat niet binnen een fanfare past (bijvoorbeeld dwarsfluit of gitaar). Kan dat ook?
Hebben we nog wel extra muzikanten nodig? Het klinkt toch al goed! 

Meer informatie & contact


Voor wie bieden wij een (jeugd-)opleiding aan?

Vanaf groep 4 mag je bij ons een muziekopleiding volgen. Bij de jeugdopleiding leer je op een speelse manier noten lezen en muziek te maken. Hierdoor kun je al snel zelf leuke liedjes spelen. 

Ook alle andere leeftijden zijn natuurlijk welkom en krijgen een opleiding op maat aangeboden. 

Wat kost de (jeugd-)opleiding?

Hiervoor kun je het beste met het bestuur overleggen, want dat hangt af van je ervaring en je eigen wensen. Onderaan de pagina staan de contactgegevens van Myran. 

We proberen zo laagdrempelig mogelijk voor iedereen, ongeacht de leeftijd, een leuke opleiding te verzorgen. Het instrument krijg je in bruikleen aangeboden, je betaalt alleen de muzieklessen of het lidmaatschap van de fanfare. 

Moet ik dan op de blokfluit beginnen met lessen?

We zijn gestopt met blokfluitlessen. Als het je leuk lijkt om bij de muziek te komen, dan start je direct op een instrument. 

Wat kost het instrument en kan ik er zelf eentje uitkiezen?

Het instrument krijg je gratis in bruikleen. Als je start met muziekles, dan wordt er eerst gekeken naar jouw voorkeur. Daarnaast wordt bekeken welke instrumenten binnen een fanfare passen, wat de dirigent bekijkt wat er nodig is in het orkest, en welke instrumenten er nog beschikbaar zijn. In overleg komen we dan tot een besluit. 

Hoe lang en hoe vaak krijg ik les?

De muzieklessen duren ongeveer 15 minuten per week. In overleg is het bijv. ook mogelijk om 30 minuten om de week te hebben. 

Het duurt ongeveer 2,5 jaar totdat een leerling het niveau voor het A-diploma bereikt. Dit is natuurlijk afhankelijk van de ervaring en de eigen inzet. Na het behalen van het A-diploma, mag je ook nog verder gaan met lessen om bijvoorbeeld het B-diploma te halen. 

Wanneer mag ik met de fanfare meespelen en wanneer krijg ik een uniform?

Als je het A-diploma behaald hebt, dan mag je meespelen met de fanfare. Er wordt dan ook gevraagd of je officieel lid wilt worden van de fanfare. Als je officieel lid bent, dan krijg je een uniform aangemeten. De kosten voor het uniform worden door fanfare Concordia betaald.

Wat is het ‘A-diploma’?

Samen met je instructeur bereid je je voor op een theorie- en een praktijkexamen. De inhoud is onderdeel van een landelijk examen- en diplomastelsel en wordt in onze regio vormgegeven door de Muziekbond Gelderland-Flevoland (MBGF). 

Als je voor het A-examen in theorie en praktijk slaagt, dan krijg je een A-diploma. Je leert hiervoor onder andere een aantal toonladders, kunt een kort liedje uit je hoofd spelen, kent een aantal ritmes en kunt ook zelf liedjes uit het (les-)boek spelen. Als je daarna doorgaat met lessen kun je ook een B-diploma halen. C- en D-diploma’s bestaan ook.

Welke soort lessen worden door Concordia verzorgt? 

De muziekopleiding wordt door drie personen verzorgt.

Mireille verzorgt de muzieklessen voor de saxofoons. Momenteel hebben we in het orkest sopraansaxofoons, altsaxofoons en een tenorsaxofoon. Bij een saxofoon speel je op een mondstuk met een rietje.

Gerjo geeft de lessen voor de koperblazers. Denk hierbij aan trompet, bugel, hoorn, trombone en bas. Bij een koperinstrument speel je op een mondstuk met een zogenoemde trechtervorm. Vaak zijn die gemaakt van messing met een verguld of verzilverd laagje.

Tot slot is Colin verantwoordelijk voor de slagwerklessen. Hij geeft drumlessen, zoals op de bekkens, het drumstel, de grote trom en de pauken. Samen met Colin kun je ook lessen volgen voor melodisch slagwerk, dat zijn bijvoorbeeld buisklokken of een xylofoon. 

Ik heb (of had) al ervaring met het bespelen van een (ander) instrument.
Is er ruimte voor maatwerk voor zij-instromers?

Jazeker! We hebben verschillende leden die via een ‘lesprogramma op maat’ bij de muziek zijn gekomen. Zo kan je op eigen tempo de lessen volgen, totdat je (weer) op het niveau van het A-diploma bent. Dit geldt voor alle instrumenten in de fanfare, dus ook voor (melodisch) slagwerk en saxofoons. 

Ik wil graag les op een instrument dat niet binnen een fanfare past (bijvoorbeeld dwarsfluit of gitaar).
Kan dat ook?

Nee. Helaas kun je bij ons voor instrumenten die niet bij een fanfare worden ingezet, geen les krijgen. We kunnen wel met je overleggen of er een leuk instrument is wat qua klank of leermethode heel erg op jouw instrument lijkt. Bijvoorbeeld zou je in plaats van klarinet een mooie sopraansaxofoon kunnen gaan spelen! 

Hebben we nog wel extra muzikanten nodig?
Het klinkt toch al goed! 

We zijn altijd op zoek naar nieuwe enthousiaste leden of leerlingen. Dat is niet alleen gezelliger, het komt ook altijd weer voor dat bepaalde secties een minder goede bezetting hebben. Dat kan bijvoorbeeld omdat een muzikant van instrument wisselt, of iemand door ziekte moet stoppen. Daarom zijn we altijd op zoek naar nieuwe aanwas en is elk instrument belangrijk. 

Een voorbeeld: Voor een echte fanfare-sound zijn de bugels één van de belangrijkste instrumenten en veel muziekstukken hebben wel drie bugelpartijen. Dat betekent dat je dan al snel heel veel bugelspelers nodig hebt voor een goede bezetting, zodat ook elk melodietje tot haar recht komt. Voor hoorns worden er soms wel vier verschillende partijen geschreven!

Ook zijn er nog enkele instrumenten die bij een fanfare passen die wij nog helemaal niet hebben, bijvoorbeeld een baritonsaxofoon of mooie buisklokken. Er is dus altijd plek voor meer muzikanten. 

Heb je nog meer vragen?

Voor meer informatie kun je terecht bij het bestuur van Fanfare Concordia. De contactgegevens van Myran staan op onderstaande flyer:

Muziekles bij Fanfare Concordia
Muziekles bij Fanfare Concordia
Samen met ons kun je vanaf groep 4 of hoger een instrument leren spelen!